Select Page

Danas je u Hotelu Europe u Sarajevu počela Regionalna aktuarska konferencija CEE/SEE za 2024. godinu i 2. Kongres Actuaires du Monde, na kojoj će se u dva radna dana razmijeniti znanja, iskustva i razgovarati o aktuelnim izazovima u industriji osiguranja. Domaćini Konferencije su Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine i Aktuarsko društvo u Bosni i Hercegovini u suorganizaciji sa Actuaries du Monde.

Actuaires du Monde je neprofitna organizacija osnovana 2020. godine u Parizu, koja pruža pomoć zemljama u razvoju kojima su potrebni resursi u područjima aktuarstva i upravljanja rizikom. Aktivnosti Actuaires du Monde primarno uključuju savjetovanje i pomoć u financijskom i drugom razvoju kroz izgradnju financijske pismenosti i razvoj aktuarskih kapaciteta i kapaciteta za upravljanje rizicima prilagođenih društveno-ekonomskom, regulatornom, kulturnom, političkom i vjerskom okruženju primatelja.

Konferenciju je otvorio gospodin Jean Berthon predsjednik Actuaries du Monde, prisutnim su se u uvodnom dijelu obratili, predsjednica Udruženja aktuara Sjeverne Makedonije Cvetlana Vinchenzi Markuleska, ispred Aktuarskog društva u Bosni i Hercegovini Nedim Gavranović te direktor Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine Ivan Luburić.

Direktor Agencije za nadzor, Ivan Luburić, je u uvodnom obraćanju dao osvrt na tržište osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine navodeći osnovne pokazatelje/parametre tržišta te ukazujući na aktuelne izazove za industriju osiguranja u Federaciji BiH koji se primarno ogledaju u dolazećoj liberalizaciji tržišta obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, implementaciji Međunarodnog standarda financijskog izvještavanja 17 – Ugovori o osiguranju i pripremi za implementaciju regulatornog okvira zasnovanog na režimu Solventnost II.

Na Konferenciji će kao govornici sudjelovati brojni stručnjaci iz znanosti i prakse uz prisustvo brojnih predstavnika aktuarske struke iz svijeta, regulatora i supervizora sektora osiguranja, kao i tržišnih praktičara iz osiguravajućih društava. Teme koje će biti u fokusu prvi dan odnose se na utjecaj makroekonomskih rizika na osiguravajuća društva kada je u pitanju inflacija, kreditni rizik i promjena kamatne stope, dok je drugi dan konferencije posvećen inkluzivnom osiguranju i održivosti poslovanja u osiguranju kroz prizmu ESG standarda.

 

Sarajevo, 30.5.2024. godine