Select Page

Dana 19.01.2024. godine na portalu klix.ba objavljen je tekst sa naslovom „Potpisan sporazum kojim je građanima FBiH omogućena brža registracija vozila“, a vezano za potpisani sporazum između Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH). Isti tekst je po objavi na portalu klix.ba preuzet i od strane drugih portala. U cilju transparentnog djelovanja i pružanja tačnih informacija ovim putem želimo da informišemo javnost kako slijedi:

Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine je samostalna i nezavisna neprofitna institucija Federacije Bosne i Hecegovine koja za svoj rad odgovara Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Agencija za nadzor ima regulatornu i nadzornu funkciju radi zaštite osiguranika i osiguravača na dobrobit industrije osiguranja. Polica obaveznog osiguranja od autoodgovornosti je samo jedan od obaveznih preduslova u postupku registracije motornih vozila koji je regulisan posebnim pravilnikom donesenim od nadležnog ministarstva na niovu Bosne i Hercegovine. Cijeneći naprijed navedeno Agencija za nadzor nije nadležna niti može uticati na postupak registracije motornih vozila.

Saopštenje za javnost o potpisanom Sporazumu i značaju istog je objavljeno na web stranici Agencije za nadzor i isto se može naći na linku: https://nados.ba/bs/potpisan-sporazum-o-tehnickom-pristupu-podacima-izmedu-iddeea-e-bih-i-agencije-za-nadzor-osiguranja-federacije-bosne-i-hercegovine/.

Sarajevo, 22.01.2024. godine